Vår Filosofi


En gård för mångfald

Lösa Tyglar drivs med en vision om en djurvänlig miljö och mångfald. Här lever vi nära naturen och länken mellan oss och det vilda är våra hästar och vår gård. Här går hästarna ute dygnet runt på betesmarker som brukats i många decennier, här rider vi i skogar och över marker som brukats i många generationer.  Här skördar vi hö på våra egna vallar och vi arbetar kontinuerligt med att utveckla mångfalden. Just nu jobbar vi för fullt med att anlägga en äppelodling och en damm. Det i sin tur innebär att vi behöver bin. Vår granne har försett oss med kupor, så att äppelblom kan bli äpplen. Men bina kräver sitt hela säsongen, så nu får vi plantera blommor och buskar som blommar hela säsongen. Så utvecklar vi vårt lilla ekosystem här på gården, steg för steg. Lövslätten och Lösa Tyglar befinner sig i rörelse, för en bättre tillvaro. 

Hästarna är vår själ och där vi började

Hästarna var först, och kommer alltid ha högsta prioritet för oss på Lösa Tyglar. De är våra arbetskamrater, vänner och mentorer. Vår hästfilosofi bygger på en stark respekt för och kärlek till dessa fantastiska varelser och vi arbetar med våra djur utifrån en inlärningsteoretisk grund och utifrån den kunskap etologerna har att förmedla. Vi har bland annat, men inte uteslutande, Leslie Desmond, Tristan Tucker, Andrew McLean, Carl Hester, Gerd Heuschmann, Per Waahler och Perry Wood som förebilder i vårt arbete med hästar och när vi rider, men ser hästarna som de bästa lärarna och mentorerna i det praktiska arbetet.


Vår hästhållning 
På Lövslätten är hästarna det som alltid kommer i första hand. Vi tror att hästar mår bäst om de får vara - hästar! Och när de behandlas som de unika varelser de är och får bo och leva i en lugn och trygg miljö. Därför är vi måna om att Lövslätten är ett hästparadis, som också kommer människor till del. Alla våra hästar går i grupper med hästar som de gillar i stora hagar på gården. Vi lägger lite krut på att matcha ihop dem för hästar skapar livslånga vänskapsband. Tur att vi inte säljer hästar här! Här vet de att de har sin kompis kvar så länge den får ha hälsan. De flesta av våra hästar går på lösdrift, men de som behöver ställs in i stall på natten. Det kan handla om en äldre häst, en häst som är känslig för väderlekar, en häst som är ny och behöver få lite lugn och ro, eller en häst som inte mår riktigt som den ska. I stallet kan vi ta hand om dem på bästa sätt och ge dem det lilla extra de behöver. Alla hästarna på lösdrift kommer också in nästan varje dag för extra omsorg och genomgång. Våra hästar får ordentligt med hö och silage från den egna gården och tilläggsfodras med framför allt lusern vid behov. Täcken används när det behövs, men inte mer än nödvändigt.  Samtliga hästar får också självklart verkning/nya skor och veterinärcheckar med jämna mellanrum. Och massor med kärlek.