Vår Filosofi


En gård för mångfald

Gården Lövslätten drivs med en tanke om naturnära mångfald. Därför har vi beslutat att plantera över 400 äppelträd på gården. Det i sin tur innebär nämligen att bin blir vårt viktigaste "gårdsdjur" och då de behöver tillgång till mat hela säsongen kommer vi också se till att Lövslätten blommar från tidiga våren till sena hösten! Hästarna får då också en mer naturlig plats i det ekologiska systemet då deras gödsel är mumma för äppelträd. Mångfald när det är som bäst!

Hästarna är vår själ

Hästarna var först, och kommer alltid ha högsta prioritet för oss på Lösa Tyglar. De är våra arbetskamrater, vänner och mentorer. Vår hästfilosofi bygger på en stark respekt för och kärlek och vi arbetar med våra djur utifrån en inlärningsteoretisk grund och utifrån den kunskap etologerna har att förmedla oss hästälskare. Vi har bland annat, men inte uteslutande, Leslie Desmond, Tristan Tucker, Andrew McLean, Carl Hester, Gerd Heuschmann, Per Waahler och Perry Wood som förebilder i vårt arbete med hästar och när vi rider, men ser hästarna som de bästa lärarna och mentorerna i det praktiska arbetet.


Vad är en häst för oss på Lövslätten? 
För oss är en häst en kännande, tänkande och helt unik varelse som vi människor har förmånen att kunna kommunicera och jobba med! Det i sig är en fantastisk sak! Som det flyktdjur hästen är, är den känslig för plötsliga händelser och springer först och tänker sedan. Om vi inte lär dem att ha ett annat verktyg. För hästar är smarta. De kan lära sig väldigt många saker väldigt snabbt. Det kan vi nyttja när vi vill arbeta med hästar. Men då behöver vi lära oss inlärningsteori och hur vi praktiskt kan lära hästen på ett roligt och intressanta sätt.

Hästen är på många sätt lik oss - den kan uppleva smärta, sorg, glädje, oro och inte minst trygghet (det viktigaste för hästen) precis som oss. Hästen behöver vänner och har ett rikt socialt liv precis som oss, och är därför duktiga i att läsa av de som är i dess omgivning och på att berätta för andra vad den tänker och tycker. Precis som vi är. Men den är också på väldigt många sätt olik oss, inte minst i hur den upplever och tolkar sina intryck och hur den behöver ha det i sin vardag. Hästen är och förblir ett gräsätande flyktdjur, med allt vad det innebär. Hästar är också alltid "snälla" och vill inte något ont, vilket faktiskt och tyvärr inte kan sägas om alla människor. Men de kan missuppfatta, vara lite bekväma, ha egna åsikter och uppfattningar, och inte minst undvika någon de inte tycker om (eller inte lyssna på den individen). Precis som oss människor. Allt det här har vi att förhålla oss till, och hantera i vår vardag tillsammans med hästen. Vi behöver bli goda hästkännare som kan läsa av hästen, förstå vad hästen menar och inte minst att lära oss att vara bra samarbetspartners med hästen om vi vill kunna hantera och rida den. 

Vår relation till hästen 
Vi på Lösa Tyglar ser hästen som en samarbetspartner alltid värd att respektera, alltid någon man ska lyssna på. Hästen är någon att vara vän med, att visa sin kärlek till och att behandla väl i alla situationer. Vi människor har ett stort ansvar för dessa djur, som inte valt att vara med oss. Det är vi som valt att vara med dem. De är helt utsatta för vår välvilja, och vi är ganska övertygade om att de är fullt medvetna om detta. Och vi sätter dem i situationer de inte valt själva, men kan lära sig att älska om vi hanterar dem på ett positivt, intressant och vänligt sätt. 
Har vi lärt en häst att tycka om det vi gör tillsammans och att gilla oss som människor, får vi en säker, rolig och trevlig tillvaro tillsammans - häst som människa. Och om inte, får vi förändra det vi gör och hur vi gör det för att det ska passa hästen bättre. Det är vi som styr hur det blir, inte hästen. 

Vår hästhållning 
På Lövslätten är hästarna det som alltid kommer i första hand. Vi tror att hästar mår bäst om de får vara - hästar! Och när de behandlas som de unika varelser de är och får bo och leva i en lugn och trygg miljö. Därför är vi måna om att Lövslätten är ett HÄSTparadis, som också kommer människor till del. Alla våra hästar går i grupper med hästar som de gillar i stora hagar på gården. Vi lägger lite krut på att matcha ihop dem för hästar skapar livslånga vänskapsband. Tur att vi inte säljer hästar här! Här vet de att de har sin kompis kvar så länge den får ha hälsan. De flesta av våra hästar går på lösdrift, men de som behöver ställs in i stall på natten. Det kan handla om en äldre häst, en häst som är känslig för väderlekar, en häst som är ny och behöver få lite lugn och ro, eller en häst som inte mår riktigt som den ska. I stallet kan vi ta hand om dem på bästa sätt och ge dem det lilla extra de behöver. Alla hästarna på lösdrift kommer också in nästan varje dag för extra omsorg och genomgång. Våra hästar får ordentligt med hö och silage från den egna gården och tilläggsfodras med framför allt lusern vid behov. Täcken används när det behövs, men inte mer än nödvändigt.  Samtliga hästar får också självklart verkning/nya skor och veterinärcheckar med jämna mellanrum. Och massor med kärlek. 

Ridning och träning 
Vi tror på långsiktighet och på att en bra grund håller i längden och vi skyndar långsamt. Vi strävar efter att bygga en glad, hälsosam och arbetsvillig partner i hästen. Det vi gör idag ska ge frukt i morgon. Ett bra ridpass är ett pass där hästen är nöjd och vi känner att vi lärt oss något nytt och utvecklats. Hästarna ska få mersmak för arbete, känna sig trygga med det vi gör och stärka sitt självförtroende och sin fysik i träningen.
Hästarna på Lövslätten tränas regelbundet från marken och uppsuttet av Helena Norrby och går aldrig mer än två pass per dag (oftast ett) och har alltid minst en vilodag i veckan. De får också en längre vila varje år, något som bevisats främjande för deras hälsa. Vi är väldigt noga med att hästarna ska ha stenkoll på att vara säkra att leda och hantera, samt att de vet hur de på bästa sätt ska bära upp sin ryttare under sadeln. Sadlarna förresten är utprovade för att passa våra hästar och vi är noga med att ingen utrustning får vara obekväm för hästen. Vi jobbar också själva hårt med att utveckla oss som ryttare och hästmänniskor, för att kunna lotsa hästarna än bättre och ge dem än bättre förutsättningar att lyckas i sitt arbete. 

För oss på Lösa Tyglar är en god ryttare en ryttare som rider i balans och som lotsar och guidar hästen på ett för hästen trevligt, tydligt och tryggt sätt i varje moment. Det ställer krav på oss som ryttare. 

För att bli en sådan ryttare behöver vi träna vår sits och kroppsmedvetenhet, lära oss ett tydligt och konsekvent ridsystem och få en god kunskap om inlärningsteori och etologi. För att kunna vara den trygga parten i ekipaget behöver vi också jobba med vår mentala inställning, så att vi kan lotsa vår kompis hästen till framgång. Vi behöver lämna prestigen bakom oss och se möjligheterna, och jobba systematiskt för att nå resultat i framtiden. Det vi lär oss idag, kan vi använda i morgon. 

Vår tydlighet i sadeln kommer utifrån det faktum att vi jobbar med ett konkret ridsystem som byggts utifrån en inlärningsteoretisk grund - genom att lära hästarna vad signalerna betyder, och ge signaler på samma sätt varje gång och dessutom ge positiv feedback när våra signaler får gehör. Det kräver disciplin från oss ryttare, och massor med träning!